Entei / Charizard EX – Lågbudgetlek. Giltig efter 24 feb 2016

Här tittar jag närmare på en lek som har varit framgångsrik under de Stadsmästerskap (City Championship) som harEntei - 15/98 - Holo Rare avverkats. Den lek som har rönt framgång och som skulle kunna passa som en LÅGBUDGETLEK är Entei/Charizard EX. Leken har många alternativ och är därför lite svår att ge en helt färdig leklista, men det ger också möjligheter att kombinera på eget sätt, beroende på vilka kort man redan har och hur mycket pengar man vill lägga. Charizard EX är ju en EX-pokémon och kostar lite mer att köpa, men det behövs bara en i leken, så det kan vara värt att lägga pengarna där, men du kanske hittar egna alternativ för Charizard EX, med någon annan billigare eld-pokémon? Vad som gör Entei så speciell beskriver jag i stycket Kompletteringar, nästan sist i inlägget!

Då tittar vi på en start till leklista:

Leklista Entei / Charizard EX

Entei / Charizard Pris i kr
Antal kort Kostnad i kr
       
Pokemon
Entei 15 4 60
Charizard EX 75 1 75
Trainer
Blacksmith 10 4 40
Scorched Earth 11  4 44
Assault Vest 2 4 8
Eco Arm 4 1 4
Brigette 4 1 4
Escape Rope 10 2 20
Professors Letter 5 2 10
Teammates 7 1 7
Lysandre 6 2 12
Battle Compressor 40 1 40
Professor Sycamore 5 4 20
Trainers Mail 10 3 30
Ultra Ball 6 4 16
Energier
Double Colorless Energie 10 1 10
Fire 4 10 40
51 465

Attacken

Själva attacken är det inget konstigt med, utan mer rakt på bara! Om vi börjar med Entei, så handlar det om att fort få till 4 energier för att kunna attackera med Heat Tackle med 130 i skada.  När det gäller Charizard EX är det samma sak, genom att du måste ha 4 energier för att kunna attackera med Combustion Blast med 150 i skada! 4 energier är ganska mycket, men det går att lösa med rätt Tränarkort (Trainer)!

Trainer

Du löser det hela med Battle Compressor, Blacksmith och Double Colourless Energy. Med Battle Compressor kastar du energier till din kasthög (du får kasta tre valfria kort) och sedan tar du upp dem och lägger dem på din Entei med Blacksmith. Blacksmith gör att du får ta upp 2 eldenergier från din kasthög och lägga dem på en eld-pokémon. Med rätt kort på handen kan du alltså ge 130 eller 150 i skada under din första tur (om du spelar som nummer två, genom att du inte får attackera om du börjar). Battle Compressor har gått upp i pris det senaste månaderna, men ju fler du har desto snabbare lek. Sedan har vi en mängd olika kort som kan hjälpa dig i ditt spel. För att få möjlighet att dra fler kort finns Stadium-kortet Scorched Earth som ger dig två nya kort om du kastar en eld- eller slagenergi och Professor Sycamore som ger dig 7 nya kort om du kastar din hand.

<strong data-recalc-dims=Teammates - 141/160 - Uncommon" width="226" height="318" />

Här finns även en kombo genom att du kan kasta energikort och ta upp dem med Blacksmith och på så sätt få ut fler energier under din tur! Energier kan du få fram med Professors Letter (du får ta upp 2 st Basic Energy från din draghög till handen) och Trainer kan du hitta med Trainers Mail som låter dig titta på de 4 översta korten i din lek och ta upp ett Trainer om det finns. Pokémons hittar du med Ultra Ball (kasta två kort och hämta en Pokémon ur din lek) och Brigette som låter dig hämta en EX eller 3 st Basic Pokémon ur din lek! För att komma ur svåra lägen finns Lysandre som låter dig byta ut motståndarens aktiva Pokémon mot en på Bänken och Escape Rope som byter ut både din egen och motståndarens aktiva Pokémon mot valfri på Bänken. Med Eco Arm får du möjlighet att flytta 3 förlorade Tool Cards (som Assault Vest och Muscle Band) från din kasthög till din draghög. Men min favorit just nu är Teammates, som ger dig möjlighet att ta fram två valfria kort ur din lek om din Pokémon har blivit utslagen under din förra tur. Teammates har räddat mig flera gånger från dåliga lägen!

Energier

Double Colorless Energy är som du ser ovan helt nödvändig för att kunna få till attackerna i rimlig tid. Utöver detta behövs bara eld-energier och jag har sett lekar med både 7 och 9 stycken, så här beror det på vilka övriga Trainer du har som kan hjälpa dig att få fram dem om du ska ha. Jag har föreslagit 10, genom att leken inte har så många Battle Compressors.

 

Det speciella med Entei<strong data-recalc-dims=Fighting Fury Belt - 99/122 - Uncommon" width="198" height="275" />

Entei har en speciell effekt som går under namnet Ancient Trait. Ancient Trait är inte en Förmåga (Ability), utan helt enkelt en extra effekt som flera Pokémon har fått. Enteis Ancient Trait heter Double och ger Entei möjligheten att ha två verktygskort (Pokémon Tool) på sig, istället för ett! Det är här som flera möjligheter öppnar sig. I originalleken finns 4 st Muscle Band (ger 20 mer i attack och kostar 30 kr) och 3 st Assault Vest (ger 40 mindre i skada om Pokémonen som attackerar har ett Special energi på sig), men här finns andra att välja på! Ta det nya kortet Fighting Furu Belt (30 kr) som ger 10 mer i attack och 40 mer i HP eller Hard Charm (4 kr) som ger 20 mindre i skada. Sedan kan du kombinera med Protection Cube (6 kr) som gör att tex Entei inte tar skada om du skulle få Tail när du singlar slant eller Healing Scarf (3 kr) som tar bort 20 skada när du lägger till ett energikort. Så här beror det på vilka kort du har och vad du tror att Entei behöver, beroende på motstånd.

 

Kompletteringar

Här finns det många varianter och nyanser att välja på! Originalleken har 4 Battle Compressor och 4 VS Seeker, men det är mycket pengar om du ska köpa bara dem (85 kr st för VS Seeker och 40 kr för Battle Compressor, just nu på www.trollandtoad.com).

Det finns även över 60 eld-pokémon att välja på istället för Charizard EX och då har jag inte tagit med EX i sökningen! Så här kan du ta det du har och testa dig fram.

Kort som Teammates, Lysandre, Brigette, Professors Letter, Trainer Mail och Escape Rope är det egentligen upp till dig hur många du vill ha av varje och även om du ska välja bort några för att kunna ha fler av något annat.

Om inte vi har kortet inne, så kan du leta dels på Troll and Toad i USA eller på Pokémon Card Market och 60 Card i Europa efter korten.

Lycka till med samlandet och spelandet!

You gotta catch ‘em all!Ash_BW

 

3 kommentarer på “Entei / Charizard EX – Lågbudgetlek. Giltig efter 24 feb 2016

  1. Tjenare, jag skulle vilja påstå att en charizard ex lek kan vara budget men vill man göra bättre ifrån sig behöver man med all sannolikhet någon form av mega charizard och dom kan kosta 300-500 kr st. Så bara där blåser man budgeten.

    Men nu skulle jag vilja säga att bygga fire lekar med supporten som finns hos till exempel blacksmith, battle compressor så skulle jag vilja säga att det spelar inte så stor roll vilka pokemon man använder i en fire lek för dom kommer ändå kunna göra riktigt bra med damage eftersom dom får upp energys på planen så snabbt.

    Så en bra firelek på en rimlig budget (sub 1000 kr) är flareon ex från generations tillsammans med Camerupt från double crisis. Då hela combon går ut på att man använder Camerupts effect för att plocka upp en fire energy från sin discardpile (lätt fixat med en battlecomp, ultraball etc) och sedan tar den från Camerupt till flareon med hjälp av hennes effect. så detta innevär att man ganska enkelt kan spela 4 energys på en runda om man får till en blacksmith samtidigt vilket get flaren ex hela 110 skada på en runda!

    1. Tack för den insikten! Det känns nästan som om det får bli ett eget blogginlägg om din Flareon EX i en snar framtid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *