Burning Shadows – Nytt set den 4 augusti

Ett nytt set är på väg! Det släpps officiellt den 4 augusti men Pre-Releasen har redan varit så korten börjar dyka upp på markanden.

Så vilka nya kort från Burning Shadows kommer att påverka spelet i Standard? Fler säger att detta set är ett bra set med flera bra kort som kommer att göra spelet mer varierat och jag kan hålla med. Jag börjar med Tränarkorten (Trainers) som vanligt för jag tycker att de påverkar grundstrategierna i spelet mest.

Intressanta Trainers i Burning Shadows

Escape Rope (finns i Butiken), Weakness  Policy och Super Scoop Up kommer som nytryck. Särskilt Escape Rope har använts mycket i spel så det kortet kommer vi se även i framtiden. De andra två är just nu inte lika användbara.

Supporters som ger dig energier eller Pokémons har inte använts i spel särskilt mycket. Detta för att du bara får spela en Supporter per tur och oftast kan du få bättre resultat genom att spela en Supporter som ger dig fler kort som Professor Sycamore eller N eller Lysander som kan ge dig fördelar i spelet. Mer om Lysander längre ner. De ger dig fler spelmöjligheter så Kiawe (leta upp 4 eldenergier i din lek) och Olivia (leta upp två Pokémon GX ur din lek) kommer nog att finnas med men troligtvis inte används som något standardkort.

Acerola (ta upp en Pokémon som har skada på sig till din hand samt alla dess kort) kan komma att användas mer och då i kombination med Pokémons som har förmågor (Ability) som kan aktiveras när kortet spelas ut som tex Tapu Leles Wonder Tag som låter dig leta upp en Supporter eller Dragonite EX som har Pull Up som låter dig leta upp två Pokémons från din kasthög. Du kan då spela ut det igen och aktivera dess Förmåga, men Acerola är fortfarande en Supporter, så frågan är om det blir värt att fylla ut en Supporterplats med det kortet?

Bodybuilding Dumbbells är ett annat kort som också konkurrerar med andra om samma plats. Bodybuilding Dumbbells är ett Pokémonverktyg (Tool Card) som ska sättas på en Pokémon. Det ger 40 mer i HP för dina Steg 1 Pokémons, men här finns kortet Choise Band som ger 30 mer i skada mot Pokémon EX och GX. Så vad ska man välja? Mer HP eller mer skada? Jag tror att man kommer att välja mer i skada men det beror på vilka attacker som finns i spel. För kan dessa 40 mer i HP hindra att man slås ut på första attacken en så kallad OHKO (One Hit Knock Out, på svenska kanske En Träff Knock Out) och motståndaren måste använda två attacker för att slå ut din Pokémon, så blir detta ett väldigt intressant kort. Ett till kort som konkurrerar om platsen för Tool Card är Wishful Baton som låter dig flytta max 3 Basic Energier från din utslagna aktiva Pokémon till en på Bänken. Den kommer nog att användas istället för Exp. Share som bara låter dig flytta en Basic Energi i kommande lekar.

Rotom Dex Poke-Finder Mode (titta på de 4 översta korten och lägg tillbaks dem i valfri ordningen eller blanda in dem i leken), Sophocles (kasta 2 kort och dra 4 nya) och Wicke (blanda in din hand och dra lika många nya) är kort som låter dig få nya kort men jag anser att de som redan finns är mycket bättre som N och Professor Sycamore, så dessa kommer vi nog inte se i spel så mycket. Möjligtvis att man kan lägga in någon enstaka Wicke istället för N för att även i slutet av spelet kunna få nya kort utan att behöva offra kort till kasthögen.

Nu kommer vi däremot till ett kort som kan bli ny standard i nästan alla lekar. Genom att Lysander (byt motståndarens aktiva Pokémon mot en på bänk) roterar ut i Standard (läs mer om Standard här) kan Guzma bli den nya Lysander. Två Lysander i din lek har nästan varit ett måste för att kunna störa motståndarens spel och få bättre lägen själv och här funkar Guzma på samma sätt, förutom att du måste byta din egen aktiva Pokémon också. Om detta med att du måste byta din egen aktiva Pokémon kommer att störa ditt egen spel så mycket så att man avstår från Guzma återstår att se!

Intressanta Pokémon i Burning Shadow

GX korten har nu funnits med ett tag (mer om dem kan du läsa här) och några av dem blir trendsättande i spelet som Tapu Lele GX och Decidueye GX. Så när man tittar på vad folk skriver om för Pokémons så är det just GX:arna. Så verkar det vara i detta set också vilket gör det lite tråkigt för oss lågbudget spelare. Det som kan ge lite glädje i detta är att priset för en del spelbara GX:ar är nere på 30 till 50 kr styck men fortfarande en hel del pengar. Men här kommer en först som inte är GX!

Gyarados
Den kan som max göra 150 i skada, men det är lite klurigt att få till, för Gyarados första attack Venting Anger gör 50 i skada för varje Magikarp som finns i din kasthög. Du kan alltså ha 3 stycken i kasthögen, men en måste vara kvar, för att du ska kunna utveckla din Gyarados genom att just Gyarados utvecklas från Magikarp! Men två borde man kunna få ner i sin kasthög och så ett Choise Band på det så slår du med 130 mot GX och EX:ar i alla fall för en Double Colorless Energi!

 

Golisopod GX
Det som gör Golisopod GX intressant är dess första attack First Impression. Den ger för en lövenergi 30 i skada men om den under din tur blev din aktiva Pokémon så ger den 90 skada till! Så med Switch (byt dina aktiva Pokémon med en på Bänken), Float Stone (fri reträtt) eller Zoroark (med förmågan Stand In som gör att du kan flytta upp den när du vill från Bänken och sedan retirera med en Float Stone tex) kan du få upp din Golisopod GX från Bänken och ge 120 i skada!

Gardevoir GX
Detta är nog det kort som det pratas mest om. Gardevoir GX har  attacken Infinite Force som för en (1!) älvenergi ger 30 i skada för varje energi som båda aktiva Pokémonen har! Plus att den har Förmågan (Ability) att för varje tur ge dig möjligheten att lägga ut en extra älvenergi. Alltså kan du bygga ut attacken med 60 i skada för varje gång det är din tur. Det som kan bli ett problem är att den är en Steg 2:a vilket för att det kan ta lite tid att bygga upp den, men vad gör det när du samtidigt kan lägga till 2 energier?

 

Men framför allt!

Ash_BW

You gotta catch ‘em all!

 

 

 

En kommentar på “Burning Shadows – Nytt set den 4 augusti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *