Vad är vad i Pokémon Trading Card Game?

Vi i Pokémonklubben har fått lite förfrågningar från läsare (troligtvis mest föräldrar!) som undrar vad alla ord betyder i Pokémon Tradig Card Game och vad det är för skillnad på korten. Så här kommer lite förklaring på saker som det har frågats om. Vill du veta hur man spelar så finns vårt blogginlägg om det här! Här börjar vi med att förklara vad de olika Pokémonen är för något:

Basic Pokémon

– Uppe i vänstra hörnet på alla kort med Pokémons står det vilken utveckling den är och en Pokémon som det står Basic på är den form som Pokémonen har som grundform. I kortspelet är det en Basic Pokémon som man börjar spela med och som sedan kan utvecklas. Här bredvid har vi Charmander som är en Basic Pokémon. Vissa Pokémons kan inte utvecklas, utan finns bara som Basic som tex Mew.

 

Stage 1

– Steg 1 är nästa steg i utvecklingen för en Pokémon. Pokémonen byter då namn och blir något annat som liknar Basic Pokémonen men är större och farligare. Det är mer en metamorfos som äger rum än att Pokémonen växer. Den lilla rutan upp till vänster på kortet där det stod Basic står det istället Steg 1. Det finns även en liten bild under texten med den Pokémonen som Steg 1:an utvecklades ifrån och en kort text där namnet står. Som ni ser här på Charmeleon är det en bild på  Charmandet som Charmeleon utvecklas från och det står även i texten bredvid bilden: ”Evolves from Charmander”. Utvecklingskortet läggs i kortspelet över det kort som den utvecklas ifrån. Alltså läggs Steg 1-kortet uppe på Basic-kortet.

 

 

Stage 2

Steg 2 är nästa utvecklingssteg för en Pokémon. En Pokémon måste först utvecklas till en Steg 1 innan den kan utvecklas till en Steg 2. Steg 2 är den sista utvecklingsformen för en Pokémonen och den är då som störst och farligast. Som ni ser så står det Stage 2 där det förut stod Basic och Stage 1. Den lilla bilden föreställer den Pokémonen som den har utvecklats ifrån och dess namn står även i den lilla texten: ”Evolves from Charmeleon”. Steg 2 är den sista utvecklingen men det har kommit ett steg till som kallas BREAK, men det är inte en utveckling i sin vanliga form så här kommer mer om den.

 

BREAK

– Break är en nyare form för en Pokémon att utvecklas och den kom i november 2015 i och med expansionen BREAKthrough. Break-kortet läggs inte över den föregående utvecklingen utan tvärs över så att Pokémonens attack fortfarande syns. Detta för att en Pokémon som har utvecklats till Break-form har fortfarande sina gamla attacker kvar samt Weakness (svaghet), Resistance (motstånd) och Retreat Cost (reträttkostnad).

 

Pokémon EX

– Att en pokèmon är EX betyder att den oftast har mer HP än vanliga Pokèmons och att deras attacker är starkare än vanliga Pokèmons. De räknas som Basic för det står Basic ovanför namnet. Det är oftast lekar som innehåller EX:ar som vinner i turneringar för de är starkare men de har egentligen inte bättre attacker men de har mer HP så de vinner på det i slutändan . Efter EX:arnas namn så står det alltid EX med stora bokstäver. I kortspelet är det speciella med Pokémon EX att när man slår ut en EX får man ta två priskort istället ett som är det vanliga.  Läs vårt blogginlägg om Pokémon EX här!

Mega Pokemon EX

– Att en pokèmon är en Mega Pokèmon EX syns på att det före namnet alltid står ett M. En Mega är en utveckling av Pokèmon EX, så den är som en Steg 1 utveckling men bara för EX:ar. Precis som för icke EX:ar så är det en bild och en text som visar från vilken Pokémon som den utvecklas ifrån. Så på kortet till vänster står det ”Evolves from Venusaur EX”. Det finns ännu ingen Steg 2 för EX Pokémons. EX:en är oftast starkare och har mer HP. Det finns en EX som har 250 HP det är Wailord EX, men det finns ingen Mega (än så länge) som kommer över 220 HP. När man utvecklar till Mega så slutar ens tur och det blir motståndarens tur. Detta göra att man går miste om ett anfall vilket i bland kan vara avgörande i tävlingar.

Vill du veta ännu mer om de olika delarna i spelet och vad olika ord betyder så rekommenderar vi det stora uppslagsverket om Pokémon på nätet Bulbapedia.

…och kom ihåg…

You gotta catch ‘em all!

 

Ash_BW

3 kommentarer på “Vad är vad i Pokémon Trading Card Game?

 1. Hej! Jag försöker reda ut vad som är vad av de olika kortlekarna som verkar finnas och snubblade över detta inlägg. Kanske ni kan hjälpa mig. Det är så att min dotter tycker ju bara att det är kul att samla på korten och jag tror att de byter kort med varandra i skolan. De spelar ju inte efter några officiella regler eller så utan möjligtvis efter regler de hittar på själva. Poängen är i alla fall att varken hon eller jag har någon aning om vad det är för skillnad på olika lekar. Jag har förstått att det finns exempelvis något som heter sun and moon eller liknande och att det verkar skilja en del i pris på de olika lekarna. Vad ska jag kolla efter om jag är ute efter att köpa många kort till lägsta pris samtidigt som det är viktigt att bilderna på korten är fina och inte samma på alla (det ska med andra ord inte bara vara någon form av boostingkort utan bilder på olika pokemons).
  Hälsningar förvirrad mamma

  1. Hej på er!
   Det enklaste sättet att få tag i kort, till ett lägre pris än att köpa nya boosters, är att köpa på Tradera. Det går också att gå med i gruppen https://www.facebook.com/groups/pokemonsverige/. Där säljs mest dyrare kort, men man kan fråga om någon har billiga kort (vilket de flesta samlare har) att sälja.

   Ang korten så kommer det ut ett nytt sett fyra gånger om året och det är över 100 nya kort varje gång. Senaste setet som kom ut är Crimson Invasion i november och det är det sista setet för detta året. Nästa set kommer ut i januari.

   Ang namnet Sun and Moon så anger det en ny ”era” för utgivningarna och de hänger i hop med dataspelen som ges ut. Innan Sun and Moon kom ut hette ”eran” X and Y och innan dess Black and White. Så nästa gång de ger ut ett nytt pokémondataspel så kommer de att byta namn till någon nytt. Här kan du se alla expansioner som har getts ut: https://www.pokemon.com/us/pokemon-tcg/trading-card-expansions/

   Lycka till med ert samlande!
   Stefan/ Pokemonklubben.se

 2. Hej, jag försöker hitta alla regler så att jag kan skriva en regelbok pt mon kusin som fyller år snart och ör helt besatt av Pokémon. Själv är jag inte det men det känns som det snälla att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *