Espeon GX / Garbador – Lågbudgetlek giltig efter 23 juni 2017

Här kommer en lågbudgetlek på leken som kom 3:a i VM! Espeon GX / Garbador fick se sig slagen av Gardevoir GX och Golisopod GX men de korten är dubbelt så dyra som Espeon GX, så jag tycker att det var bra gjort av Espeon GX! Vill du se originalleken från VM kan du se den på Pokémons hemsida på länken nedan:

https://www.pokemon.com/us/play-pokemon/worlds/2017/tcg-masters/

Leken är väldigt rakt på utan särskilda kombinationer men några detaljer finns som jag kommer att komma till nedan, men nu kastar vi oss över vår lågbudget variant på en gång! Har vi kortet kan du följa länken till vår butik!

Espeon GX / Garbador Pris i kr Antal kort Kostnad i kr
       
Pokemon      
Eevee 101 3 4 12
Espeon GX 61 45 3 135
Trubbish 50 3 4 12
Garbador 51 5 3 15
Garbador 57 30 1 30
       
Trainer      
N 10 3 30
Guzma 13 2 26
Professor Sycamore 15 4 60
Parallelle City 10 2 20
Field Blower 4 2 8
Rescue Stretcher 4 1 4
Ultra Ball 4 4 16
Choice Band 12 3 36
Float Stone 4 4 16
Random Reciver 4 4 16
       
Energier      
Double Colorless Energie 10 4 40
Psychic Energy 5 10 50
       
 Summa   58 526

 

Det finns plats för två kort till som du själv kan lägga till eller titta på de förslag till kompletteringar lägst ner i bloggen.

Attacken

Garbodor - 51/145 - RareI leken finns det två attackerare. Dels Espeon EX och dels Garbador. Espeon GX främsta attack är dess första attack Psybeam. För en Psykisk energi (Psychic) ger du visserligen bara 30 i skada men du får automatiskt motståndarens aktiva Pokémon förvirrad (Confused). Det betyder att motståndaren måste singla slant om dess attack ska lyckas eller ge 30 i skada till sig själv. Du har alltså 50 % chans att motståndaren inte kan attackera dig och det skapar tid för dig att bygga upp Espeons andra attack. Psychic ger 60 i skada plus 30 i skada för varje energi som motståndarens aktiva pokémon har på sig. Så ju fler energier motståndaren har ju mer i skada. De flesta pokémons som används i spel behöver minst 2 energier för sina attacker så det går fort att få ihop 30 till 60 mer i skada vilket ger 90 till 120 i skada. Lyckas du sedan få dit Pokémon verktyget (Pokémon Tool card) Chois Band, så ger det 30 till i skada mot EX- och GX-ar! Sedan kan du, som ett avgörande slag, använda Divide GX, som är Espeons GX-attack, och få lägga ut 10 skademarkeringar (där en skademarkering är 10 i skada, alltså tillsammans 100 i skada) hur du vill på motståndarens pokémons, alltså även de på bänken! GX-attacken får du bara använda en gång under spel men det kan vara dessa 100 i skada som kan få över spelet på din sida. Espeon GX är ganska snabb att få ut trots att den är en Steg 1 Pokémon genom att Eevee, som den utvecklas ifrån har förmågan (Ability) Energy Evolution. Den säger att när du sätter en Basic Energy på Eevee får du leta upp en utveckling i din lek och utveckla Eevee på en gång!

Garbodor - 57/122 - Holo RareGarbador är också en Steg 1 Pokémon, men den har inget snabbt sätt att utvecklas, men det gör inte så mycket för dess attack fungerar bäst i slutet av spelet. Så varför då? Jo attacken Trashalanche ger 20 i skada för varje Item-kort som motståndaren har i sin kasthög. Så ju längre spelet går, ju mer kort använder motståndaren och även då fler Item-kort. Populära Item-kort just nu är tex alla Pokébollar, Choice Band och Field Blower som även finns i denna lek. Räknar man på Item-kort i denna lek, så är det 18 stycken. Så att spela 10 av dem är inte svårt och då är det 200 i skada om motståndaren skulle ha en Garbador också och använda Trashalanche mot dig!

Sedan har vi brorsan Garbador från Brakpoint-setet. Där är det förmågan (Ability) som man är ute efter. Den stänger av alla andras förmågor om den har ett Pokémon verktyg på sig (Tool Card) och kan på så sätt krångla till det för spelar som behöver sina förmågor. Tex få fram energier som Gardevoir GX:s förmåga Secret Spring.

 

Tränarkort (Trainers)

N – världens bästa pokémonkort! Det har kallats det i alla fall för den kan verkligen vända ett spel när man är i underläge eller ge en nya möjligheter tidigt i spelet. N säger att du får blanda in din hand och dra så många nya kort som du har priskort kvar och din motståndare måste också göra det! Ett standardkort i nästa alla lekar. Professor Sycamore är också ett standardkort i varje lek. Den ger dig möjlighet att få en ny hand på sju kort genom att du kastar de kort du har på handen. Kan kännas konstigt att kasta bort sina kort men oftast så är sju ny kort bättre och i bland finns det spelmekanismer som gör det bra att ha kort i kasthögen, men inte i denna lek. Sista Supporterkortet är den nya Guzma. Ni som har varit med lite känner säkert till Lysander och tränarkortet Escape Rope och Guzma är en kombination av dessa kort. Guzma ger dig möjlighet att byta motståndarens aktiva pokémon mot en på Bänken och sedan byter du din egen aktiva Pokémon mot en på din Bänk. Guzma ger dig möjlighet att få fram en pokémon som är mer fördelaktig för dig tex en som har mer skada eller en GX som du kan slå ut och få ta två priskort istället för en eller fördröja motståndaren genom att välja en som kräver många energier för att kunna anfalla med eller retirera. Valet är ditt!

Sedan har vi Sak-korten (Items). Ultra Ball är också ett standard kort för att kunna leta upp de Pokémons som man behöver. Kasta två kort och leta upp en Pokémon ur din lek. Fungerar på alla Pokemons som Basic, GX, EX och utvecklingar. Choice Band ger din Pokémon 30 mer till attacken mot EX och GX Pokémons och det är väldigt ofta som de spelas nu, så det är ett bra kort att ha med i sin lek. Andra alternativ kommer jag till längst ner. Float Stone ger dig möjlighet att retirera utan att betala reträttkostnaden vilket är en fördel när man spelar Garbador som har en reträttkostnad på tre energier!

Random Receiver - 109/124 - UncommonRandom Reciver är ett försök att täcka upp för kortet Tapu Lele GX. Det är en pokémon som alla lekar bör ha men det kostar för närvarande ca 650 kr så det är inget för en lågbudgetlek! Tapu Lele har en Förmåga (Ability) som gör att när du lägger ner den på Bänk får du leta upp valfri Supporter, vilket är väldigt bra. Tapu Lele har blivit efterföljaren till Saymin EX som nu har roterat ut. Random Reciver låter dig dra kort i din lek tills du hittar en Supporter och sedan får du blanda in de dragna korten igen i din lek. Inte lika bra, men det ger dig i alla fall möjligheten att få upp en Supporter när du kan behöva en.

Rescue Stretcher säger att du får leta upp en pokémon från din kasthög och sätta den i din hand eller ta tre och blanda in i din lek. Bra att ha när du har fått använda tex Ultra Ball eller Professor Sycamore tidigt i spelet och offrat någon Pokémon som du behöver. Field Blower finns i leken för att kunna ta bort Stadion-kort eller verktygskort (Tool Card) från spel eller från din eller motståndarens Pokémons. Du får till och med ta bort två stycken! Bra att ha när en ofördelaktigt Stadion ligger ute eller om motståndaren har tex en Fighting Furu Belt (ger 40 mer i HP och 10 mer i attack) på sin Pokémon och du kan knocka den om den inte hade dessa 40 mer i HP!

Ett Stadion-kort finns med i leken och det är Parallelle City. Parallelle City är ett kort med två sidor så att säga. Du kan välja vilken sidan som ska vara mot dig och den andra sidan blir då mot motståndaren. Sidorna har olika text och här kan du välja mellan att man bara får ha 3 pokémons på Bänken istället för 5 eller att attacker från Löv-, Eld- och Vatten-pokémons blir 20 mindre. Ett enkelt val för dig, genom att det inte finns några Löv-, Eld- eller Vattenpokémons i leken!

 

Energier

Leken har 8 Psykiska energier för att alltid ha en till hands till Garbadors attack Trashalanche som ju faktiskt bara kostar en Psykisk energi! 4 Double Colorless Energy är till för att på enklaste sätt få till Espeon GX attacker som kostar en Psykisk energi och två färglösa. Här har man en fördel genom att det oftast finns en Psykisk energi fäst på Eevee när den utvecklas till Espion GX genom förmågan Energy Evolution.

 

Kompletteringar

Brigette (65 kr) – finns med i originalleken och låter dig leta upp en EX-pokémon eller 3 Basic Pokémons. Med det kan du få fram dina Eevees eller Trubbish som du behöver!

Tapu Lele (650 kr) -Finns med i originalleken men ingen för en budgetlek, men har du pengarna eller lyckas dra den i ett boosterpack så ska den vara med. Gärna två! Låter dig leta upp ett Supporterkort när du lägger ner den på Bänken.

Hala (4 kr) – En variant är att lägga till Hala som låter dig blanda in din hand i leken och dra 4 eller om du har använt din GX-attack 7 kort istället. Bra om du behöver nya kort och kan ju vara bättre än tex Shauna (4 kr) som låter dig få 5 kort.

Bodybuildning Dumbbells (3 kr) – Ett kort som inte används så ofta men det ger din Steg 1 Pokémon 40 extra HP och den kan ju göra att den överlever en extra gång och det kan vara det som får dig att få övertaget i spelet!

För att köpa singelkort som du behöver så finns vår butik shop.pokemonklubbern.se. Om vi inte har den så kan den finnas på Troll and Toad och CCG Castle i USA, men även Pokemoncardmarket i Europa eller Poromagia i Finland.

Lycka till med ditt lekbygge och kom ihåg!

Ash_BW

You gotta catch ‘em all!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *