Hur du spelar Pokémon TCG, på svenska! Del 1 av 3: Korten

Hur du spelar Pokémon TCG!

En guide på svenska för reglerna i Pokemon Trading Card Game (TCG).

Vi börjar med två vidoeklipp! Det första är en snabbgenomgång av Pokémon TCG reglerna på svenska:

Sedan har Pokémon TCG lagt upp en video som visar grunderna i spelet och reglerna. Den är på engelska men ger en bra första inblick i spelet, så titta på den innan du läser vidare!

Korten

Temalek (Team Deck)

Temalek (Team Deck) En bra start om du vill lära dig spela Pokémon TCG

 

 

Följande guide utgår från den spelmatta som visar hur man spelar Pokémon TCG och dess regler som följer med Temalekarna (Theme Deck) tillsammans med ett mynt (Flip Coin) och skademarkörer (Damage Counters).

 

 

Spelmattan som visar hur man spelar Pokémon.

Spelmattans framsida.

Vi kommer att sätta viktiga engelska ord inom parantes efter det svenska ordet. Om ni tycker att vi har använt fel svenskt ord så kommentera och förklara varför så har vi möjlighet att byta.

Spelmattans baksida med regler.

Du som spelar Pokémon TCG brukar kallas för Tränare (Trainer), genom att det är det som är huvudtemat i filmerna om Pokémon och du har nu möjlighet att bli Mästare (Master) genom att utveckla din kunskap om Pokémonfigurerna och dina taktiska förmågor!

Korttyper (Card Types)

Innan vi börjar med själva spelet så går vi först igenom alla olika kort som finns i Pokémon. Du ser detta på spelmattans baksida under Card Types. Det finns 3 olika typer av kort: Pokémon, Energier och Tränarkort.

Pokémon

Här nedan kommer en förklaring på de olika symbolerna, siffrorna och texterna som finns på ett Pokémonkort:

 

Pokémonens namn bestämmer vilka andra Pokémons den hör ihop med i Pokémonens utvecklingsstege. Den måste har rätt namn för att kunna utvecklas. En Charmander kan bara utvecklas till en Charmeleon genom att det står på Charmeleons kort att den kommer från Charmander.

Hälsopoängen (HP) talar om hur mycket skada Pokémonen kan få innan den slås ut. Skada som Pokémonen har fått försvinner inte utan läggs på varandra under spelets gång. När sedan skadan överstiger Pokémonens HP hamnar den i kasthögen, vilket vi kommer att berätta mer om senare.

Pokémonens attack finns beskrivna under bilden. Först talar symbolerna om hur mycket attacken kostar och vilka energier som Pokémonen ska har fästa på sig för att kunna utföra attacken. Siffrorna i slutet visar hur mycket skada attacken ger när de utförs. Texten under attacken talar om ifall något särskilt händer eller gäller när attacken utförs.

Vill du veta mer om de olika Pokémonkorten så kan du läsa vår blogg om Vad är vad i Pokémon TCG här!

Energier (Energy Cards)

Grass EnergyFire EnergyWater EnergyLightning Energy

Psychic EnergyFighting Energy  Darkness EnergyMetal Energy Fairy Energy

Det finns 9 st olika energier att välja på och från vänster till höger är det Gräs (Grass), Eld (Fire), Vatten (Water), Blixt (Lightning), Psyk (Psychic), Slag (Fighting), Mörker (Darkness), Metall (Metal), och sist Fe (Fairy). Energierna används till att ge din Pokémon kraft till att utföra olika attacker. Du måste ha rätt antal energier och av rätt sort för att kunna utföra den attack som står på din Pokémon.

Färglös (Colorless), som symbolen ovan visar betyder att du kan använda vilken energi du vill.

Tränarkort (Trainer Cards)

Ultra BallProfessor SycamoreDimension Valley

Tränarkorten representerar de Saker (Items), den Support (Supporter) och det Stadion (Stadion) som tränaren kan använda under spelet. Vilken sort Tränarkortet är står uppe till höger på kortet och de speciella regler som gäller för den typen av Tränarkort står längst ner. För Item gäller att du få spela så många du vill innan du attackerar, medan du bara får spela ett Supporter under din tur. För Stadion gäller att man bara får spela ut ett under sin tur och det ligger sedan kvar i spel. Spelar någon av spelarna ett nytt Stadion kastas det föregående i Kasthögen (Discard Pile).

Lekens uppbyggnad

En lek ska ha 60 eller 40 kort beroende på hur man kommer överens om att spela. De flesta turneringar har 60 kort, så det är det vi kommer att utgå ifrån.

En Temalek har 60 kort och är en bra grund att börja med om man vill testa på spelet och lära sig grunderna. Du kommer dock snart se att Temaleken inte är så bra vid spel mot andra lekar och du kommer att vilja bygga ut din lek eller bygga en helt egen!

Grunden i en lek för tävlingsspel inom Pokémon TCG är inte Pokémonkort, utan oftast Tränarkorten (Trainer Cards). Tränarkorten är oftast de som gör att din lek fungerar som du har tänkt dig. Det är Tränarkorten som gör att du kan få fram det kort som du just behöver i din match. Vi kommer att visa och utvärdera lekar i kommande blogger och då koncentrera oss på lekar som är bra att börja med och som inte kostar allt för mycket att köpa. Dessa brukar kallas Low budget deck och det finns flera Youtube-klipp med Pokémontränare som testar och utvärderar dessa lekar. Det finns väldigt många på engelska, men vårt mål är att göra dessa på svenska för dig!

Här finns en blogg om hur du bygger en bra Pokémon TCG lek!

Här är ett exempel på ett Youtube-klipp:

 

 

Kort kommentar om leken i filmen:

Raichu är ett lite dyrare kort. Det är ett HOLO RARE, vilket gör att det inte finns så många kopior och det är många som tror på det kortet i lekar framöver. Det har gjort att kortet på ganska kort tid gått från ca 40 kr till 90 kr kortet. Men vi kommer att leta fram nya budgetlekar åt dig och förhoppningsvis kommer vi att göra minst lika bra filmklipp!

Hur du spelar Pokémon TCG, på svenska! Del 1 av 3: Korten.
Hur du spelar Pokémon TCG, på svenska! Del 2 av 3: Spelet.
Hur du spelar Pokémon TCG, på svenska! Del 3 av 3: Speciella Tillsstånd.

För fullständiga regler på engelska gå till www.pokemon.com/tcgrules

You gotta catch ’em all!Ash_BW

 

 

5 tankar kring ”Hur du spelar Pokémon TCG, på svenska! Del 1 av 3: Korten

  1. Sara svensson

    Mycket frustrerande att det ska vara så svårt att förstå reglerna även som vuxen! Nu försökte jag åter sätta mig med era instruktioner tillsammans med sonen för att spela men vi ger upp trist:-( hur fyller man på sin bench, vad gör man med sina prizecard som man fått, hur många aktiva pokemon får man ha samtidigt, får man använda korten igen som hamnat i discard pile, hur används tränarna och ska de ligga med bland sina 60 startkort, och hamnar energikorten också i discatds. Av alla kompissar (10-11 åringar med familjer) känner vi absolut inte någonsin förstått hur man spelar!! Skärpning kom ut med en svensk tydlig instruktion för hela spelet och en svensk spelplan. Massor med svenska barn vill använda alla sina kort att spela med men ingen vuxen kan förklara hur man gör och man känner sig lätt intelligent befriad av att behöva ge upp fast man verkligen avsatt ordentligt med tid för att förstå!

    Svara
    1. admin Inläggsförfattare

      Detta måste vi lösa så klart! Jag har skickat ett mail till dig med lite förslag.

      Svara
  2. Ann-Charlotte Sternefält

    Jag har efter att ha spelat Pokémon Go, och därefter börjat samla på mig lite riktiga spelkort emellanåt, nu även blivit intresserad av att lära mig spela kortspelet. Jag tycker att det är svårt att läsa mig till instruktioner och även lyssna mig till dem via ett videoklipp. Därför undrar jag i största allmänhet om ni vet om det ibland arrangeras träffar på olika ställen i landet som är till för just nybörjare som vill lära sig att spela? Ungefär som en liten kurs med en kursledare som lär deltagarna att spela genom att låta dem möta varandra i en turnering efter lite genomgång av regler och annan matnyttig information. Något sådant skulle jag verkligen vilja deltaga i. 😀

    Svara
  3. Malin

    Jag är mamma till samlande barn. När jag var hemma sjuk hade jag lite tid över i soffan och lärde mig genom video ovan samt att jag hittade några klipp som två barn producerat o lagt upp på Youtube. Det var till stor hjälp att först se hur barnen beskrev o sedan se den vuxna som förklarar. Sen lär man sig av att spela tcg online. Finns att ladda ner gratis på pokemons hemsida.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *