Hur bygger du en bra Pokémon TCG lek?

Att bygga sin egen Pokémon TCG lek är en konst som tar ett bra tag att lära sig, men ge inte upp för det! Det finns en hel del hjälp på internet att få och jag ska i denna blogg också försöka hjälpa dig i hur du ska tänka och var du kan hitta hjälp för att bygga din egen Pokémonlek.

Så hur bygger du en bra Pokémon TCG lek?

1. Bestäm dig för vilket Format du ska spela.

Ska du vara med i Ligaspel eller i Play! Pokémon eller ska du bara spela hemma mot kompisar? Detta är avgörande för hur du bygger din Pokémon TCG lek. För organiserat spel behöver du anpassa din lek till det format du vill spela i och här har vi Standard och Expanded att välja mellan. Sedan finns Unlimited och där får man använda alla kort som har gets ut och det kan också vara lättast att börja med, om man spelar hemma med kompisar – man tar helt enkelt de kort man har och har kul!Play Pokemon
Mer om Standard formatet hittar du här!

Mer om Play! Pokemon och Ligor hittar du här på den officiella Pokémonsidan!

2. Tänk igenom och välj vilka Pokémon du ska ha i din lek.

Hur bygger du en bra Pokémon TCG lek när det gäller vilka Pokémon du ska ha med? Här gäller det att komma fram till vilken strategi du ska använda när du ska bygga din Pokémon TCG lek. Ska du vinna genom att ta alla dina priskort före motståndren eller ska du få motståndaren att få slut på sin lek eller ska du försöka slå ut alla motståndarens Pokémon och vinna på det sättet? För att se vilka sätt man kan vinna i Pokémon TCG se vår blogg om spelet här!

För att ta några exempel:

Miltank/ Butterfree – Bygger på att snabbt få en stark attackpokémon som ska slå ut motståndarens aktiva Pokémon innan motståndaren hinner bygga upp sin attack. Spellista hittar du här!

Wailord/Suicune – En lek som inte är lågbudget, men den kom två i USA:s National Championchip i juli i år. Den har bara två sorts Pokémon – Wailord och Suicune. Men det finns inga energier med, så den kan inte attackera! Men genom att Wailord har 250 i HP så tar det väldigt lång tid att slå ut den! Sedan har man fyllt på med Trainer kort som ser till så att kort dras från motståndarens draghög och sådana som läker Wailord! Slutresltatet blir att du vinner för att motståndaren inte har några kort kvar att spela! Den officiella spellistan hittar du här!

Crobat/ Absol/ Dusknoir – Denna lek går ut på att slå mot motsåndarens bänkade Pokémon och sakta men säkert Crobatfå bort alla Pokémon ur spel. Med Crobat ger du skada på motståndarens bänkade Pokémon och med Absol och Dusknoir kan du flytta runt skadorna till den Pokémon du vill lägga dem på!

Så det handlar om att leta upp Pokémon som stöder eller kompletterar varandra genom sina attacker eller förmågor (Abilities). Du hittar fler kombinationer på vår sida, men för att få fler tips är det bra att ge sig ut på internet och leta idéer! Här kommer några som lägger upp videoklipp med olika lekar i olika prisklasser. Klicka på namnet så hamnar ni på deras sidor.

Darkintergralgaming – En kille med egen hemsida med länkar till flera videoklipp där han visar lekens uppbyggnad och hur den funkar att spela i Pokémon TCG Online!

The Pokemon Evolutionaries – Två sköna killar som oftast visar sina lekar med riktiga kort (de flesta andra kör med Pokémon TCG Online!) på Youtube.

PikaDecks – En tjej som har lagt upp en bra video om hur olika kort kompletterar varandra.

Sist något om hur många kort av varje steg i utvecklingen av Pokémonen som du ska ha med. Oftast är det Steg 2 Pokémonen som man är ute efter och för att fort komma dit kan det vara bättre att ha 4 st Basic, 2 st Steg 1 och 4 st Steg 2 än att ha 4 st av varje. Tanken är att det ska vara större chans att dra det kort man vill ha ur draghögen och hålla nere antalet Pokémon till förmån för Trainer kort. Oftast skrivs detta som 4-2-4 i kommentarer eller tex andra kombinationer som 2-2-3, alltså 2 st Basic, 2 st Steg 1 och 3 st Steg 2.

3 Leta fram Tränarkort (Trainer Card) som stöder din taktik

Hur bygger du en bra Pokémon TCG lek när det gäller vilka Tränarkort du ska ha med? Som ni kan se på de leklistor som jag har lagt upp här, så arbetar man med ett fåtal Pokémon och deras utvecklingar istället för att ha många olika Pokémon. Som namnen på lekarna visar, så handlar det oftast om två Pokémon som är huvudaktörer och sedan kan de ha några till som hjälper till. Det är alltså inte Pokémonen som man har mest av i en Pokemon TCG lek utan Tränarkort. Detta till skillnad mot de Temalekar som man köper färdiga som har väldigt få Tränarkort och de är inte heller tänkta som tävlingslekar, utan mer som en ingång till spelet och att de oftast ges ut två och två som är tänkta att spelas mot varandra.

Så Tränarkorten är de som hjäper dig att få fram det kort du behöver när du behöver det! Tränarkortet ska också hjälpa dig i den taktik som du bygger upp din Pokémon TCG lek runt. För att få grepp på detta så är det bästa att studera leklistor och försöka förstå varför de olika Tränarkorten finns med. Det finns dock några kort som mer eller mindre alltid är med!

Professor Sycamore – Kasta din hand och ta upp 7 nya kort.Muscle Band

Trainers Mail – Titta på de 4 översta och ta upp ett Trainer om det finns.

Ultra Ball – Kasta två kort och leta upp en Pokémon.

Lysandre – Byt motståndarens aktiva Pokémon.

Muscle Band – Lägg till 20 skada i din attack.

VS Seeker – Hämta upp ett Supporter från din kasthög.

I slutet av de lågbudgetlekar som jag har lagt upp så finns det fler Tränarkort som oftast används, så titta in där och funderar på vilka som kan vara bäst att använda till din lek!

3 Lägg till Energier (Energy Card)

Hur bygger du en bra Pokémon TCG lek när det gäller hur många och vilka Energier som du ska ha med? Om du nu har något plats över så är det dags att lägg till Enerigkort! Här gäller det att hitta det optimala antalet Energier av varje sort som du behöver. Ett tips är att försöka hålla nere antalet olika Energier du spelar med. Fler än två olika typer kan ställa till med besvär. Tänk på att du har kort som Dubbel Colorless Energy som ger två färglösa energier och Rainbow Energy som ger dig en valfri energi. Det finns lekar som bara har 4 Energikort, men oftast behöver man det dubbla. Om du inta har Tränarkort (Trainer Card) som låter dig leta upp Energier, så måste du ha fler Energier i din Pokémon TCG lek.

4. Testa din lek!

När du tror att du har kommit fram till en bra balans mellan dina kort, så måste du testa leken. Om du är själv så kan du se hur många turer  du måste spela innan du får fram de rätta korten eller hur mycket din Pokémon kan attakera vid varje tur. Ju färre turer desto bättre lek!

Om du har en kompis så spela mot varandra med öppna kort (alltså lägg ner din hand framför dig, så att du och din kompis ser varandras kort) och spela och diskutera olika valmöjligheter och hur leken fungerar. Om du inte har alla korten som du vill ha i din lek (och det är inte ofta man har det på en gång!) så ta ett kort som du inte använder och lägg det med baksidan upp i en kortfick. Skriv sedan ned på en lapp det kort du egentligen vill ha och lägg lappen framför kortet i fickan och bums så har du ett kort du kan testspela med! Byt på detta sätt ut kort och testa med olika antal i din lek och se om den bli bättre eller sämre.

När du är nöjd byter du till dig eller köper de kort du saknar och sedan kan du ge dig ut och spela mot andra till exempel på ett Play! Pokémon ställe!

Så hur bygger DU en bra Pokémon TCG lek? Berätta gärna i kommentarerna nedan!

You gotta chatch ’em all!Hur bygger du en bra Pokémon TCG lek?

 

 

 

 

En kommentar på “Hur bygger du en bra Pokémon TCG lek?

  1. Har fått denna kommentar från Anders ”Petflaskan”:
    Jag skulle säga såhär när man tänker på att bygga en stadig lek för att turnera, först och främst måste man ju hitta sin mainattacker, dvs en stadig pokemon med en bra attack man kan bygga runt. Sedan ska man tänka på vilken energy tar den kan jag ha nytta av en dce (Double Colorless Energy) eller måste ja accelerera leken på något annat sätt? som tex m manectric eller magnezone om den är electric eller black smith om den är fire. Sedan efter detta ska man fundera på side deck hur kommer jag upp i dom magiska 170 ska jag oneshota eller ska jag peta ner motståndarna (använda mig utav bats eller bench damage), när du har detta klargjort måste du ju bygga upp en item och supperlineupp som passar din lek och då prio nummer ett är draw support vill jag ha sycamore, birch eller shauna eller en mix ? vilka bollar passar leken , (ultra, dive, level ball) vilket stadium passar in i min valda spelstil ? när allt detta är klart ska du tänka energys oftast inte mer än 12 energys oftast då i dom flesta lekar idag 4 dce och 8 vanliga 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *