Vad spelar de duktiga spelarna för lekar?

Ja, vad spelar de duktiga spelarna för lekar i Pokémon TCG? En hel del fick jag veta om detta genom att vara med i regionsturneringen i Stockholm på Dragons Lair. Pokémon TCG Regions Championship som det heter officiellt och Heidi Housten var domare i form av Pokémon Professor. Ett stort tack till henne för engagemanget och Ulrika Schang för arrangemanget!

Vi var 3 Masters, 2 Seniors och 4 Juniors som tog oss över från Åland för att kunna vara med i turneringen. Vår ambition var att lära oss så mycket som möjlig, genom att vi själva ska vara med och arrangera en regionsturnering på Åland den 23 april. Här är en länk:  https://www.facebook.com/events/1063604783683345/

Min egen insats i Stockholm Pokémon TCG Region Championship

 

Lite kort om min egen insats som vi sedan kan lämna raskt… Jag spelade min Night Marsh / Vespiquenlek som man tyvärr inte kan kalla lågbudget längre, genom att jag har lyckats få tag i 4 st VS Seeker, men de jag köpte köpte jag i alla fall innan de hade gått upp över 60 kr, men såg nu att de låg på över 100 kr stycket! Men jag tänkte testa med en 2-2 Octillery-linje för att få tag i kort, genom att Octillerys förmåga (Ability) gör att du får dra kort tills du har 5 kort på handen. Den kan spelas istället för 400-kronorskortet Shaymin EX som när den spelas låter dig fylla på så att du har 6 kort på handen. Men jag lyckades nästan aldrig få upp min Octillery och fick jag det så spelade motståndaren Lysandre och drog upp den från bänk och Octillery kostar 2 energier att retirera och jag hade tagit bort mina Float Stone som ger fri reträtt, så där satt jag utan att kunna göra något vettigt. Sedan såg jag just att Octillery nu också är uppe över 100 kr! Så går det när ett kort är populärt, men den hjälpte inte mig denna gång. Det spelades 6 ronder om jag minns rätt och jag förlorade 4, fick stå över en genom att vi var udda spelare och innan den sista så var jag och mina medspelare tvungna att lämna för att hinna med bussen till Åland. Troligtvis hamnade jag sist av 37 spelare, så kombinationen en nästan lågbudgetlek och väldigt oerfaren turneringsdeltagare är ingen bra kombo, men vad spelade de andra då?

<strong data-recalc-dims=Vespiquen - 10/98 - Uncommon" width="100" height="140" />   <strong data-recalc-dims=VS Seeker - 109/119 - Uncommon" width="100" height="140" />   <strong data-recalc-dims=Octillery - 33/162 - Holo Rare" width="100" height="140" />   <strong data-recalc-dims=Float Stone - 137/162 - Uncommon" width="100" height="138" />

Mina motståndare

Min första rond gick jag emot den troliga vinnaren av turneringen. Han spelade en mycket snabb Yveltal EXYveltal-lek och jag tror att han även hade med Darkrai EX, vilket han borde ha haft för de är ett par som ofta spelas ihop i en Dark-lek.  Yveltals Oblivian Wing ger dig möjlighet lägga till energier till dina bänkade pokémon och Yveltal EX:s Evil Ball ger 20 i skada för varje energi som båda aktiva Pokémonen har! Han hade också Max Elixir som lät honom leta upp Basic Energi och lägga på en bänkad Pokémon. Ett snabbt sätt att få upp energier!

<strong data-recalc-dims=Seismitoad-EX - 20/111 - Ultra Rare" width="100" height="140" />Andra ronden blev mot en Seismitoad-lek. Seismitoads Quaking Punch ger 30 i skada (slår alltså ut min Joltik på en attack) och låser sedan motståndarens möjlighet att spela Item-kort, vilket gör det väldigt svårt att spela en Night March-lek som lever på Item-kort som Battle Compressor,  VS-seeker och Ultra Ball. Det blev en lätt match för min motståndare.

Tredje ronden fick jag möta en lek som jag trodde inte spelades längre, för att alla var <strong data-recalc-dims=Wailord-EX - 38/160 - Ultra Rare" width="100" height="141" />förberedda på den (utom jag!) och det var en Wailord  EX-lek. Wailord EX har inget särskilt förutom att den har 250 i HP, vilket gör att den är väldigt mycket i vägen. Så taktiken med en sådan lek är att bara ligga i vägen så att motståndaren gör slut på sina kort eller helt enkelt ger upp för att man inser att man aldriAZg kommer att komma förbi den feta valen! Vilket jag inte gjorde. Som komplement till valen så spelade min motståndare kort som lägger hinder i vägen som tex Enhanced Hammer (tar bort Special Energi vilket en Night Marsh-lek lever på), Lysandre, Xerosic (tar bort Special Energy) och AZ som låter dig ta upp en Pokémon till handen från spel, i detta fall den feta valen, när den börjar få för mycket skada, vilket gör det väldigt svårt att slå ut en Wailord EX och ta några priskort.

Min sista insats på turneringen blev mot en vattenlek där jag tyvärr inte kommer ihåg vad anfallspokémonen hette, men min motståndare spelade i alla fall Lapras med Errand-Running och fick på så sätt upp de Trainer-kort han behövde för att ladda upp sin anfallare och slå ut mig! Genom att det var en ganska långsam lek, så insåg jag att min lek inte funkade över huvud taget.

Men vi ser fram emot den 23 april, då Åland Pokemon TCG Regional kommer att avgöras på Wiklöf Holding Arena i Mariehamn! Varmt välkomna till oss då och jag själv hoppas på att ha fått ihop en bättre lek tills dess så kom i håg… Ash_BW

You gotta catch ‘em all!

 

 

… och jag har några kvar!

/Stefan

 

 

 

 

2 kommentarer på “Vad spelar de duktiga spelarna för lekar?

  1. Jag skulle säga såhär när man tänker på att bygga en stadig lek för att turnera, först och främst måste man ju hitta sin mainattacker, dvs en stadig pokemon med en bra attack man kan bygga runt. Sedan ska man tänka på vilken energy tar den kan jag ha nytta av en dce eller måste ja accelera leken på något annat sätt? som tex m manectric eller magnezone om den är electric eller black smith om den är fire. Sedan efter detta ska man fundera på side deck hur kommer jag upp i dom magiska 170 ska jag oneshota eller ska jag peta ner motståndarna (använda mig utav bats eller bench damage), när du har detta klargjort måste du ju bygga upp en item och supperlineupp som passar din lek och då prio nummer ett är draw support vill jag ha sycamore,birch eller shauna eller en mix ? vilka bollar passar leken , (ultra,dive,level ball) vilket stadium passar in i min valda spelstil ? när allt detta är klart ska du tänka energys oftast inte mer än 12 energys oftast då i dom flesta lekar idag 4 dce och 8 vanliga 🙂

    1. Det här inlägget kommer jag att kopiera över till inlägget ”Hur bygger du en bra Pokemon TCG-lek?”.
      Tack för inlägget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *