Räkna matte med Pokémon!

Det här med matte är ju  kul ibland och kanske inte riktigt lika kul andra gånger, men för att bli bra i Pokémon så behövs det lite huvudräkning!

Jag kommer här att vända mig till föräldrar som vill hjälpa sina barn och även lärare som vill kunna använda Pokémon som en morot i sin undervisning.

För att börja från början så presenterar jag först uppbyggnaden av själva Pokémonkortet och sedan tittar vi på lite olika räkneövningar utifrån de olika Pokémonen.

 

Pokémonkortets delar som är intressanta i matematik.Räkna matte med pokemon
Så här kan vi nu räkna matte med hjälp av Pokémon!

För att börja med subtraktion kan en fråga vara till exempel ”Om Pikachu anfaller en annan Pikachu, hur många Hälsopoäng får den kvar då?”. Pikachu har 60 HP och Pikachus attack Electro Ball ger 30 i skada, så då blir det 60 hälsopoäng – 30 skada = 30 Hälsopoäng kvar!

Detta kan ju sedan utvecklas genom att fråga ”Hur många gånger Pikachu måste anfalla för att slå ut en annan Pikachu?” 30 skada + 30 skada =60 Alltså 2 gånger!

Raichu     M Rayquaza

Pokémonen Raichu och Mega Rayquaza EX har en attack som ger 20 eller 30 skada för varje Pokémon som finns på Bänken. Här får vi möjlighet att träna gångertabellen. ”Om jag har 3 Pokémon på Bänken och Raichu anfaller. Hur mycket skada ger Raichus attack?” 20 skada x 3 Pokémon på Bänken = 60 skada!

Weaknes och Resistence

För att lägga till ett moment till kan vi nu börja titta på Resistence (Motstånd). Resistence betyder att Pokémonen är mer tålig mot attacker från en viss energityp av Pokémon. Vilken typ en Pokémon är syns uppe till höger vid Hälsopoängen. Pikachu har en gul ring med en blixt i och då är han en Blixt-typ (Lightning). När man räknar med resistence drar man av 20 från attacken.  Mer om olika typer kan du läsa om här!

PhanpyExempel med Resistence

Phantby har resistence mot Blixt vilket gör att när tex Pikachu anfall ska vi räkna bort 20 skada på varje attack. Pikachs attack 30 – resistence 20 = 10 skada. Så en krångligare fråga kan vara ”Hur många gånger måste Pikachu anfalla Phantby innan Phantby slås ut?” 10 i skada varje attack mot 60 Hälsopoäng ger 6 gånger!

Vi går vidare till Weakness (Svaghet). Weakness mot en viss energityp av Pokémon betyder att attacken tar dubbelt så mycket. Så om Pikahu skulle anfalla Mega Rayquaza EX så dubblas hans attack, för Mega Rayquaza EX har weakness mot Blix-typen som Pikachu är! Så på frågan: ”Hur många gånger måste Pikachu anfalla Mega Rayqaza EX för att slå ut den?” blir svaret Pikachus anfall 30 skada x 2 för weakness = 60 i skada för varje attack och 220 Hälsopoäng för Mega Rayqaza EX delat med 60 skada ger 3,6 gånger vilket gör att Pikachu måste anfalla 4 gånger för att slå ut Mega Rayquaza EX!

För att hitta Pokémon som har weakness eller resistence mot varandra i Trading Card Database så finns det en flik som heter just Weakness & Resistence!

Tränarkort (Trainer Card)

För att öka svårigheten eller bara få fler möjligheter till matteproblem med Pokémon, så finns det Tränarkort (Trainer Card) att lägga till. Dessa kort ger många möjligheter till exempel kan de både öka och minska olika Pokémons attacker och det finns de som påverkar Pokémonens Hälsopoäng. Här är några:

Muscle Band – ger Pokémonens attack 20 mer i skada.Muscle Band

Fighting Stadium – Varje Slagpokémon (Fighting) ger 20 mer i skada mot Pokémon EX.

Training Center – Varje Pokémon som har Steg 1 eller Steg 2 får 30 mer Hälsopoäng.

Steg 1 och Steg 2 är utvecklingar av Pokémonen. I spelet så börjar man med en Basic Pokémon som sedan kan utvecklas till en Steg 1 Pokémon och sedan till en Steg 2 Pokémon.

Sky Field – Ger dig möjlighet att ha upp till 8 Pokémon på Bänken (iställert för 5), så här finns möjlighet att träna 2:ans och 3:ans tabell upp till 8 med Raichus och Mega Rayquaza EX:s attack som jag har berättat om ovan.

Mer om olika kort kan du läsa här!

Så för att avrunda det hela så har jag gjort några matteuppgifter utifrån några Pokémonkort. Klicka på länken så dyker en PDF upp! Fler exempel kommer!

Matteäventy med Pikachu och Ash - Addition och subtraktion med 10-tal
Malvas Pokémonlek - 2:ans och 3:ans gångertabell

Har du egna exempel på hur man kan räkna matte med Pokémon, så får du gärna dela dem i kommentarerna eller skicka det till mig på stefan@pokemonklubben.se så kan jag lägga upp det här!

FRONT

Är du mer intresserad av hur du kan använda spel i din undervisning så ska du besöka Spelläraren och läsa hans blogg här!

Om att hitta kort i ”Trading Card Database”

Om du själv vill leta upp olika Pokémonkort och läsa vad de gör eller ladda ner bilderna på dem för att gör en matteuppgift och räkna matte med Pokémon, så gå in på Pokémons hemsida med alla korten på  Trading Card Databas här. Det lättaste sättet att  hitta olika kort är att använda ”Show Advanced Search” som dyker upp som en länk under ”Energy Type”. Klicka på den så dyker nya alternativ upp. För att få upp de nyaste korten som ditt barn har eller din elev känner igen, så gå in under ”Expansions” och välj något av de första alternativen som ”Ancient Origins eller ”Roaring Skies”. ”Breaktrough” kommer ut den 4 november 2015. Om du vet vad kortet heter så är det bara att skriva i det i ”Card Name” och det kommer direkt att komma upp förslag som du kan välja på.

För att hitta Tränarkort (Trainers) i Trading Card Database så går du in på ”Card Type” under ”Show Advanced Search” och där kan du välja på de olika kort-typer som finns. Sky Field är tex ett ”Trainer-Stadium”.

 

 

 

 

 

En kommentar på “Räkna matte med Pokémon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *